Vælg en side

De bedste (og billigste) ting jeg har købt til undervandsfoto

16. april 2020

Det kan være de små ting, som gør en stor forskel – det er også rigtigt, når vi snakker undervandsfoto. Nogle små ting giver en kæmpe værdi. Her er et par af de ting, som jeg er rigtig glad for, og aldrig vil undvære.

Lanyard til undervandshus

En lanyard til dit undervandshus er genial, når du har arme og flash monteret – din lanyard bliver dit håndtag, og gør at håndteringen af dit setup bliver mere sikker over vandet. Når du selv skal fragte det rundt på en båd, strand, dykkercenter eller når hjælperen på en bådtur skal række dig kameraet, når I er på vej i vandet eller når du er på vej op og hjælperne tager kameraet, så du kan koncentrere dig om at komme sikkert op på båden, så er det rart, at de ikke er i tvivl om, hvordan de skal bære dit kamera.

Shockline er din billigste forsikring

En shockline hægter du fast på dit kamera og på din BCD – på den måde kan du have begge hænder fri, hvis du skulle få behov for det, og skulle du tabe dit kamera, så stikker det ikke af op eller ned (afhængig af, hvordan det er balanceret). Det er en billig sikkerhed – og så skal du lige huske at fortælle hjælpere på dykkerbåden, at arbejdsgangen er denne: De tager fat i lanyard på kameraet, og når de har fat, hægter du shockline af din BCD. Hvis de ikke lige har fanget den, får du travlt med at få hægtet det af, når de begynder at trække afsted med dit kamera.

Vær opmærksom på, at nogle shocklines kun er udført i plastik – i den jeg har købt, er spiralen en stålwire med plast omkring. Det gør den en hel del stærkere. En spiral i ren plastik er selvfølgelig bedre end ingenting, men da det ofte er en del penge, vi har bundet i vores undervandsudstyr, ville jeg aldrig spare hundrede eller tohundrede kroner for at undvære stålwiren.

Husk at holde øje med stålwiren – efter lang tids brug, kan der gå hul på plastikken, så der kommer vand ind til stålwiren, og den vil begynde at ruste og dermed miste sin styrke, det er let at se, da plastikken er gennemsigtig. Det er så på dette tidspunkt, hvor en almindelig plastik spiral, ville være knækket, når der kommer belastning på den …

Vakuum-ventil til undervandshus

Hvis dit undervandshus har mulighed for at installere en vakuum-ventil (se billede), så vil jeg absolut anbefale det. Det giver dig vished for, at dit undervandshus er tæt, og det ikke flooder, når du kommer under vandet. Det fungerer ved at du skaber vakuum i undervandshuset med en lille pumpe, og hvis huset er tæt, så lyser indikatoren (se billede) grønt, og hvis ikke lyser den rødt. Den måler trykket i huset, og hvis det ikke er stabilt, betyder det, at undervandshuset har en utæthed – det kan være et hår eller et sandkorn, der gør at luft kan finde vej ind i huset – og kan der komme luft ind, så kan der også komme vand ind.

Husk at du skal lukke luft ind i undervandshuset igen, før du kan åbne det. Da der er undertryk i huset, kan du ikke åbne det (eller du har i hvert fald svært ved det, og risikerer at ødelægge noget imens). 

Jeg har flere gange oplevet at kigge ind i undervandshuset på et dyk og se vandet stå halvt oppe i huset. Det giver en super dårlig stemning med dig selv resten af dykket – og det kan sagtens vare resten af ferien, da kameraet er ødelagt og det samme er hukommelseskortet typisk også (så husk at tage backup hver gang du har kameraet ude af undervandshuset).

Før jeg fik et undervandshus med vakuum-ventil gik de første par minutter med at se, om huset holdt tæt – så jeg hurtigt kunne komme tilbage til båden og aflevere kameraet inden det tog skade. Det slipper jeg for, nu hvor jeg ved, at det er tæt, inden jeg hopper i.

Der findes forskellige vakuum systemer – nogle passer til specifikke huse og andre er universelle. Se de forskellige systemer og priser her.

Shockline and lanyard for underwater housing
Nauticam vacuum system