Vælg en side

Mit undervandskamera-setup

22. april 2020

Mit nuværende setup er bygget op omkring et Sony A6300 kamera. Jeg bruger Sonys 16-50 objektiv, der fungerer helt ok med både vidvinkel og makro. Det er netop en af fordelene ved et kamera som A6300, at man ikke skal vælge mellem vidvinkel eller makro, inden man hopper i vandet – man kan begge dele, når man kan skifte mellem vidvinkel og makro under vandet.

Mit setup har to arme med hver sin flash, der er forbundet med optiske kabler til undervandshuset. Der køres ikke noget TTL, da min flash trigger bare skyder af, når jeg tager et billede. Den justerer ikke styrken ud fra settings i kameraet. Så styrken på flash indstilles manuelt.

Under billedet har jeg beskrevet de enkelte dele med link til til forskellige ting.

Sony A6300 undervandskamera
 1. AOI UWL-09F vidvinkel. For at undgå sorte hjørner på billederne når jeg bruger vidvinklen, skal jeg gå fra 16 mm. til omkring 19-20 mm. Vidvinklen sidder på undervandshuset med et magnetisk bajonetsystem fra Nitescuba. Dette magnet system fungerer ganske udemærket, og blev købt inden jeg fik mit Nauticam hus. Fordelen ved at bruge et bajonet system, er du ikke skal skrue vidvinkel og makro objektiv af og på hele tiden, med risiko for at ødelægge gevindet. Her sidder den ene del fast på undervandshuset og den anden del på objektivet. De holdes sammen af magneter, og objektivet drejes, så det låses fast af fire holdere magnet-ringen, og dermed ikke kan trækkes af uden objektivet drejes først.
 2. Nauticam undervandshus til Sony A6300. Jeg havde tidligere et Meikon undervandshus til kameraet, og ville gerne et skridt op i kvalitet. Næste skridt var Fantasea, der også kører med port system, så man kan bruge forskellige objektiver på kameraet – f.eks. en 90 mm makro. Så kan man købe en port der passer til Sonys 90 mm makro objektiv. Det ultimative store skridt op i kvalitet, er Nauticam. Efter den del overvejelse frem og tilbage, valgte jeg at all-in og købe Nauticam huset. Det har jeg på ingen måde fortrudt. Kvaliteten er tårnhøj, og jeg får følelsen af, det er bygget til at holde for evigt. Jeg har også købt tray og håndtag fra Nauticam, der sammen med brackets gør det hele meget stabilt.
  Der er monteret en vakuum-ventil på undervandshuset. Det betyder, at jeg med en pumpe kan lave vakuum i huset, og se om det holder tæt. En diode lyser grønt, hvis alt er godt, og det er trygt at hoppe i vandet.
 3. Symbiosis SS-2 flash. En genial kombination af undervandslygte/videolys og flash i én enhed. I lygten er der både hvidt og rødt lys. Rødt lys er smart på natdyk, da kameraet kan bruge det til at fokusere med, og det skræmmer ikke fisk og andre dyr på samme måde som hvidt lys. Du kan som regel komme tættere på, når du kun bruger det røde lys. Man kan selvfølgelig indstille styrken på både videolys og flash.
 4. Floats bruges til at justere opdriften på hele systemet. De monteres på en arm – i mit tilfælde en arm fra i-Divesite. Med disse floats kan du trimme opdriften på dit setup – du kan tilføje og fjerne floats, og du kan endda også skære floats over, for at trimme det helt præcist.
 5. Nauticam CMC-1 makro som også er monteret med magnetsystemet fra Nitescuba, så jeg hurtigt kan skifte fra vidvinkel til makro.
 6. Float-arm fra Seafrogs. Denne arm er et alternativ til i-Divesite arm med floats på. Der er lidt mere opdrift i denne arm.
 7. Clamps med øje til montering af lanyard. Clamps bruges til at sætte armene fast på håndtagene og flash. De gør, at armene kan drejes rundt og lyset kan sættes, som du gerne vil.
 8. Lanyard. En uundværlig ting til dit setup – det gør det meget lettere at bære rundt på kameraet over vand.
 9. Her sidder noget, der ikke har noget med kameraet at gøre. Det er min reserve dykkercomputer – jeg har min primære computer om håndleddet, og har beholdt min gamle dykkercomputer, som nu sidder på den ene arm uden på floats. Der er to fordele: 1 – Jeg har en backup computer, hvis den ene skulle løbe tør for strøm eller gå i stykker (så har jeg stadig en computer, der kender mine dyk fra tidligere på dagen og dagen før). 2 – det er oftest det letteste sted at se dybde og resterende tid på denne dybde.
 10. Optisk kabel til flash. Jeg har for nyligt købt en flash trigger, som sidder i hotshoe på kameraet, og dermed sparer på kameraets batteri, da det så ikke skal bruger energi på at lade den indbyggede blitz op igen, efter man har taget et billede. Flash triggeren har to LED som skydes af i stedet for kameraets indbyggede blitz, og den kan skyde af meget, meget hurtigere end den indbyggede blitz. Og da Symbiosis flash også er en LED flash, så kan jeg nu skyde billeder meget hurtigt efter hinanden. Den nye LED trigger er ikke så kraftig som den indbyggede blitz, og derfor duede mine single core optiske kabler ikke – de var ikke følsomme nok, og kunne ikke lade nok lys passere gennem lyslederen. De nye kabler er ikke single core, men har derimod 630 cores, og kan sende meget mere lys igennem, og dermed få nok lys ud til mine flash, som nu skyder fint af med de nye kabler.
 11. Shockline – uundværlig sikring af dit udstyr. Jeg sætter nøgleringen rundt om hovedet på det ene håndtag og hægter den anden ende i en D-ring på min BCD. På den måde mister jeg ikke mit kamera, hvis jeg af den ene eller anden grund slipper det. Det er f.eks. rart at have begge hænder fri, når du skal sende en SMB til vejrs på dit sikkerhedsstop.
 12. Ekstra mini-arm til cold shoe som kan bruges til f.eks. et GoPro kamera, en fokuslygte, ekstern skærm eller noget helt tredje