Vælg en side

Nauticam NA-Shinobi & Atomos Shinomi

28. februar 2021

Monitor til undervandsfoto

Beslutningen var taget – jeg skulle have et monitor til mit undervandskamera. Synet bliver ikke bedre med årene, og det kan være svært at se på en lille skærm bagpå kameraet, om billedet nu er helt skarpt. Derudover ligger man ofte med kameraet helt nede i sandet og fotograferer – her kan man dreje monitoren, så man ikke selv behøver at ligge med hovedet nede i sandet, for at se på skærmen bag på kameraet.

Valget stod mellem Nauticams NA-Shinobi med Atomos Shinobi monitor og Hugyfots Vision Xs. Begge monitors er nogenlunde samme specifikationer, så uanset hvilket jeg valgte, ville jeg få samme størrelse skærm og samme opløsning. Prisen er også nogenlunde den samme. Valget blev Nauticam og Atomos, da mit undervandshus også er fra Nauticam. Der er et par forskellige, som ikke er uvæsentlige, og en af dem blev jeg først opmærksom på, da jeg havde købt og var i gang med teste.

Nauticam NA-Shinobi vs Hugyfot Vision Xs

Når du køber Hugyfot Vision Xs, så er det hele med. Det er ikke det samme med Nauticam – her skal du også ud og købe Atomos Shinobi monitoren, et batteri til monitoren og en lader til batteriet. Så for mit vedkommende blev det til 3 bestillinger fra 3 forskellige webshops:

Så 1-0 til Hugyfot på den indkøbsdelen

Der er god plads i Nauticam huset, og dermed er der også plads til et stort batteri. Mit batteri er 38 mm højt og det er der plads til. Med det store batteri har jeg strøm til omkring 6 timers brug, så det holder fint til 4 dyk på en dag uden at det skal lades op undervejs. Vær dog opmærksom på, at det tager lang tid at lade op (det kan også have noget at gøre med min lader – der kan man muligvis optimere lidt på tiden med en anden lader).

Hugyfot modellen bruger din eksisterende vakumm ventil, da der er åben forbindelse mellem undervandshus og monitorhus. Så er der kun én ventil at holde øje med – men til gengæld får du vand i det hele, hvis uheldet er ude. På Nauticam modellen er der en selvstændig vakuum ventil i huset til monitoren. Det giver dig to steder at holde øje med, men til gengæld er det kun den ene del, der får vand ind, hvis uheldet er ude – selvom der er forbindelse gennem HDMI kablet. Så hvis du sætter vakuum på enten kamerahuset eller monitorhuset og ikke på det andet, så vil det i løbet kort tid begynde at lys gult, fordi vakuum fordeler sig langsomt gennem kablet. Men der kommer ikke vand igennem kablet, i hvert fald ikke lige med det samme – jeg har lavet en ufrivillig test, og selvom der kommer vand i monoitorhuset, så løber det ikke ned i kamerahuset lige med det samme, så du har “god tid” til at komme op og få hældt vandet ud 🙂

Det giver en udligning, så det nu er 1-1 mellem Hugyfot og Nauticam

Hugyfot huset har knapperne til betjening af monitoren siddende oppe på huset, og dermed optager de ikke plads foran skærmen. Det gør de til gengæld på Nauticam huset; forneden på skærm sidder en række knapper, så man kan betjene monitoren under vand. Det betyder også at den nederste del af skærmen er fyldt med betjeningsknapper. På mit Sony A6300 vises forskellig data på den nederste del af skærmen – det er ting som lukkertid, blænde og den slags. Dem kan jeg ikke se, da knapper sidder lige her – jeg kan ændre på skærmens proportioner, så dem bliver klemt sammen, og dermed kan jeg se de forskellige settings. Det fungerer, men det er ikke optimalt med et billede, som er ude af proportioner. Billederne nederst viser udfordringen.

Det giver Hugyfot føringen med 2-1

Man kan jo zoome ind på begge monitors, så man kan se, om den nøgensnegl nu står helt skarpt – på Hugyfot trykker man på en knap på toppen af huset og så er der zoomet ind. På Nauticam skal man sørge for, at skærmen er i din rigtige mode, så trykke den største knap ned, holde den inde og så “slide” en gang, så man kan komme til at trykke på zoom. Og når du har fået zoomet ind, har du glemt, hvor den nøgensnegl sad … Her vil jeg anbefale at bruge kameraets egen zoom, hvis du har en custom button ledig, som du kan sætte op til at være zoom.

Hugyfot hiver endnu et point hjem og stillingen er nu 3-1

Skal Nauticam redde et halvt point mere hjem, må det blive på lukkemekanisken, som er den samme som på undervandshuset til kameraet – man kan så argumentere for, at begge lukkemekanismer fungerer, og har man et kamerahus fra Hugyfot, vil man nok bedre kunne lide Hugyfots lukkemekanisme. Og så Nauticam et point mere for deres overbevisende kvalitet, når det kommer til byggekvalitet. Men det ændrer ikke på, at Hugyfots faktisk er den mest praktiske gris af de to.

Kampen slutter 3-2 til Hugyfot

Det gør nu ikke Nauticam og Atomos Shinobi til et dårligt makkerpar – jeg er glad for min monitor og kommer til at få mange timers glæde af den fremover.

En anden faktor, der også spiller ind er vægten – her spiller størrelsen på batteriet selvfølgelig ind, men ikke som afgørende punkt. Der er omkring en forskel på 1 kg. Det kan for nogle måske være afgørende, når man skal flyve og er begrænset af fx 20 kg. Så er det ene kilo 5% af den tilladte vægt. Hugyfot vejer omkring 1,3 kg og Nauticam 2,3 kg.

Nauticam NA-Shinobi vs Hugyfot Vision Xs
Nauticam NA-Shinobi vs Hugyfot Vision Xs
Nauticam NA-Shinobi vs Hugyfot Vision Xs